Etusivu \ Projektit \ Asuminen \ Karavaanikuja 2-4

Karavaanikujan monimuotoiselle laajennuskohteelle kiitosta – tietomallinnuksesta selkeyttä projektiin

Arkkitehtitoimisto Konkretin suunnittelema Karavaanikuja 2-4 sai tietomallintamisen hyödyntämisestä kunniamaininnan Tekla BIM Awards -kilpailussa. Mallinnuksen intensiivinen yhteiskäyttö oli keskeisessä roolissa aina kaavoituksesta rakentamiseen saakka.

  • Sijainti: Karavaanikuja 2-4, 00980 Helsinki
  • Bruttoala: 21 765 brm²
  • Tilavuus: 75 580 brm³
  • Huoneistot: 281 kpl, keskikoko 44,6 m²
  • Rakennuttaja: Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy (81 as) VVO Kodit Oy (200 as)
  • KVR-toteuttaja: Fira Oy

Rastilan metroaseman kupeessa Helsingissä sijaitseva Karavaanikuja 2-4 pitää sisällään kaksi taloyhtiötä ja yhteensä 281 asuntoa. Rakennusten julkisivun katseenkääntäjä on näyttävä, kolmiulotteinen pinta.

Kohde on kolmesta erillisestä, 5−9-kerroksisesta asuintalosta muodostuva kahden asunto-osakeyhtiön kortteli. Kellarissa sijaitsevat taloyhtiöiden jaetut pysäköintitilat, yhteistilat ja väestönsuojat. Ensimmäisessä kerroksessa on puolestaan liiketiloja ja asukkaiden yleisiä tiloja. Asunnot on sijoitettu kaikkiin pihatason yläpuolisiin kerroksiin.

Kortteli on jaettu useampaan segmenttiin, jotka yhdessä muodostavat kolmionmallisen sisäpihan. Nouseva rakennusten muoto antaa rakennukselle uniikin ulkonäön ja luo illuusion jatkuvuudesta.

2014 aloitettu Karavaanikujan laajennus on Konkretin arkkitehdin Tapani Erosen mukaan ollut monimuotoinen rakennusprojekti.

”Korttelin muoto on haastava. Se näyttää yhtenäiseltä, mutta todellisuudessa kortteli koostuu useasta erilaisesta talosta ja toistoa on suhteellisen vähän”, Eronen toteaa.

Tietomallintamisella maaliin

Karavaanikujan monimuotoinen hanke on suunniteltu ja toteutettu kokonaan tietomallinnusta hyödyntäen, ja hanke sai tietomallintamisen käytöstä kunniamaininnan Tekla BIM Awards -kilpailussa.

Teknisesti vaativa kohde ahtaalla tontilla oli tärkeä mallintaa tarkasti etukäteen. Hankkeen haastavista lähtökohdista ja monimuotoisuudesta huolimatta tieto kulki saumattomasti osapuolten välillä ja yhteistyö sujui erinomaisesti laajan mallinnuksen ansiosta.

Karavaanikuja 2-4 -asuinkerrostalohankkeen yhteydessä otettiin myös uusia työkaluja ja toimintatapoja ennakkoluulottomasti käyttöön. Tietomalleja hyödynnettiin esimerkiksi vaativan, paikan päällä valettavan teräsbetonipalkin suunnittelussa ja aliurakkaneuvotteluissa, joiden ansiosta osapuolet saivat selkeän kuvan halutusta lopputuloksesta.

Myös kustannukset pystyttiin arvioimaan 98-prosenttisesti suoraan tietomallin pohjalta, ja hankinnat voitiin hyvän tietosisällön ansiosta tehdä pääosin mallin avulla. Samalla vältyttiin yllätyksiltä ja korkeilta lisäkustannuksilta.

Tietomallin hyödyntäminen oli keskeisessä roolissa kohteen kaavoituksesta aina rakentamiseen saakka. Suunnitelmien ja tuotannon mallinnus lisäsi hankkeen eri osapuolten välistä yhteistyötä ja havainnollisuutta. Mallintaminen toi myös tukea päätöksentekoon ja se oli tärkeä työkalu tuotannonsuunnittelussa ja toteutuksessa.

 

Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4
Karavaanikuja 2-4