Etusivu \ Projektit \ Asuminen \ As Oy Helsingin Viuhka

Innovatiivisuus toi asuinkerrostalo Viuhkalle vuoden betonirakennepalkinnon

Arkkitehtitoimisto Konkretin suunnittelema Asunto Oy Helsingin Viuhka palkittiin vuoden 2016 betonirakenteena. Raati kiitteli erityisesti Viuhkan vaativaa ja innovatiivista arkkitehti- ja rakennesuunnittelua sekä laadukasta toteutusta.

Asunto Oy Helsingin Viuhka

  • Retkeilijänkatu 1, 00980 Helsinki
  • Bruttoala:5476 brm²
  • Tilavuus: 17 746 brm³
  • 11 kerrosta + 1 kellarikerros, yhteensä 82 asuntoa

Rakennuttaja: VVO-Yhtymä Oyj

Helsingissä, Rastilan metroaseman vieressä sijaitseva, hohtavan valkoinen vuokrakerrostalo on vaikuttava näky. Ahtaalla tontilla sijaitseva Asunto Oy Viuhka sopeutuu hyvin ympäristöönsä samalla uudistaen ja muokaten aluetta.

”Oli hyvin haastavaa sijoittaa talo ahtaalle tontille aivan metroaseman läheisyyteen, kevyen liikenteen väylän päälle sekä vilkkaan ja äänekkään liikenteen sekaan,” Arkkitehtitoimisto Konkret Oy:n pääsuunnittelija ja arkkitehti Jaakob Solla kertoo.

Vuoden betonirakenteeksi valittu 11-kerroksinen betonielementtitalon tornimaisuuden näkee ja erottaa jo kaukaa. Rakennusteknisesti onnistunut ja vivahteikas arkkitehtoninen kokonaisuus on osaavan betonin käytön ja rakennusprojektin osapuolten toimivan yhteistyön onnistunut kombinaatio.

”Rakennusvaihe oli toteutettava nopeasti ja häiritsemättä ympäristöä. Hyödynsimme tietomallinnusta heti projektin alusta alkaen ja kokoustimme ahkerasti hankkeen osapuolten kesken. Ratkaisevan tärkeää oli myös pitkälle esivalmistetut rakennusosat”, Solla jatkaa.

Palkintoraadin mukaan voittanut kohde on esimerkki uudesta ja innovatiivisesta arkkitehtuurista. Se on ammattitaitoisen rakennuttamisen, suunnittelun ja toteutuksen tulos, jossa hankkeen osapuolet ovat tehneet rakentavaa yhteistyötä.

Uniikkeja pintaratkaisuja

Viuhkaa lähemmin tarkasteltaessa elementtien erilaiset pintaratkaisut tulevat kunnolla esiin. Valkobetonin ja maalatun pinnan lisäksi huomio kiinnittyy betonin graafisiin kuvioihin.

Betonimestarit Oy:n valmistamissa julkisivuelementeissä on käytetty graafista betonia kahdella eri tavalla: GCSmooth™ mahdollistaa tasaisen, sileän pinnan, uniikki toistokuvio puolestaan yhdistelee valmiskuvio Mosaic Ellipseä sekä eri paksuisia raitoja.

”Graafisen betonin käyttöön päädyttiin aikaisempien käyttökokemusten, kaupunkikuvallisten seikkojen sekä ainutlaatuisuuden vuoksi. Kohteeseen suunniteltiin oma GB-kuvio, sen tarkoituksena on korostaa rakennuksen tornimaisuutta”, Jaakob Solla kertoo.

Uusia innovaatioita

Asunto Oy Viuhkan suunnittelutyön ja tehokkaan toteutuksen tuloksena syntyi joukko uusia betonirakenteisia tuote- ja toteutusinnovaatioita. Rakennushankkeessa kehitettiin esimerkiksi uusi parvekeratkaisu, ns. ”noppaparveke”, joka valetaan valkobetonista yhtenä kappaleena. Myös parvekkeen vesieristykset, vedenpoistoputket ja pellitykset asennettiin valmiiksi jo elementtitehtaalla.

Noppamaiset parvekkeet rikkovat korkean rakennuksen monotonisuuden ja elävöittävät rakennusta vaihtuvien valojen ja varjojen leikkiessä julkisivuilla”, Solla kuvailee.

Myös rakennuksen runkorakenne esivalmisteltiin pitkälle. Välipohjat tehtiin esijännitetyistä, tavanomaista leveämmistä massiivivälipohjalaatoista, mikä nopeutti työmaalla tapahtuvaa elementtiasennusta. Äänieristystä painottavassa ja mittatarkassa rakenteessa on myös vähemmän sisätiloissa näkyviä elementtisaumoja.

Myös välipohjien tekniikkalaattoihin asennettiin valmiiksi  putki- ja viemäröintitekniikka. Talotekniikan pystynousut sijoitettiin tekniikkaseiniin, jotka ovat samalla osa rakennuksen kantavaa ja jäykistävää runkorakennetta. Talotekniikan integroinnilla runkorakenteeseen saatiin oleellisesti vähennettyä työvaiheita työmaalla.

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien, ja siihen osallistui tänä vuonna 6 ehdotusta. Palkinto myönnetään vuosittain rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjestää Betoniteollisuus ry.

Video suunnittelusta ja toteutuksesta:
https://konkret.fi/as-oy-helsingin-viuhka-yhdessa-rakennettu/
Video on toteutettu yhteistyössä Fira Oy:n, Sweco Rakennetekniikka Oy:n ja Parma Oy:n kanssa.

 

As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka
As Oy Helsingin Viuhka