Artek sai arvoisensa lippulaivan

Artek palasi juurilleen, kun suomalaisen designin ylpeydenaihe muutti lippulaivaliikkeensä Eliel Saarisen suunnittelemaan kiinteistöön Helsingin Keskuskadulle.

Neljännesvuosisadan Helsingissä Etelä-Esplanadilla majaillut Artek muutti keväällä 2016 uuteen osoitteeseen Keskuskadulle. Arkkitehtitoimisto Konkret oli pääsuunnittelijana toteuttamassa Artekin uutta lippulaivaliikettä Eliel Saarisen suunnittelemaan, asemakaavassa suojeltuun kiinteistöön.

Toteutuksessa haasteellisinta oli aikataulussa pysyminen: purkutyöt aloitettiin jouluna ja maaliskuussa järjestettiin jo avajaiset. Muutaman kuukauden aikana laitettiin uusiksi kaikki ilmanvaihtoa ja sähkötöitä myöten.

“Suunnittelu toteutettiin yhteistyössä ruotsalaisen Koncept-sisustustoimiston ja Artekin oman visuaalisen tiimin kanssa. Tavoitteena oli luoda kokonaisuus, jossa Artekin arvokkaat kalusteet saataisiin parhaiten näytille”, Konkretin omistaja ja pääarkkitehti Jaakob Solla kertoo.

“Sijainti on mitä mainioin!”

Lopputuloksena syntyi tila, joka sopii täydellisesti Artekin suomalaiselle designille.

“Myös sijainti on mitä mainioin! Vuosina 1954–1991 Alvar Aallon suunnittelemassa kiinteistössä Rautatalossa sijainnut Artek sai nyt uuden kodin Eliel Saarisen piirtämästä arvotalosta. Muutto olikin Artekille eräänlainen paluu juurille”, Solla toteaa.

Artekin tarkoitus on tuoda design osaksi jokaisen arkea, ja Artekin myymälästä on vuosikymmenten saatossa muodostunut suomalaisen designin esittelytila, joka vetää puoleensa muotoilusta kiinnostuneita turisteja ja alan ammattilaisia.

Uusi lippulaivamyymälä tarjoaa inspiraatiota kahdessa kerroksessa. Myymälän valikoima on huolellisesti poimittu otos Artekin omia sekä kotimaisten ja merkittävimpien kansainvälisten designbrändien klassikoita ja uutuuksia. Lisäksi valikoimaa rikastuttavat tarkoin valikoidut sesonkiluonteiset tuotteet sekä vaihtuvat näyttelyt taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun parista.

  • Sijainti: Helsinki
  • Työ: Pää- ja arkkitehtisuunnittelu, rakennuttaminen ja valvonta
  • Valmistunut: 3/2016
  • Kerrosala: 700 m² myymälä
, 300 m² varastotila
  • Tilaaja: 

Artek Oy Ab, Vitra GmbH
  • Päätoteuttaja: Restok Oy
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek
Artek