BoKylä

BoKylä

Proposal for amendment to detailed city plan. Competition 1st price

Bokylä is a residential development proposal, where a central pedestrian street and a public square in its west-end become the key drivers for its design concept. The proposal aims to densify the existing urban landscape of Mäkkylä in Espoo with housing and mixed use spaces, allowing new and the existing residents to take advantage of the new facilities and services. The small scale and the use of wood for its design, maintain the small-town character of the area. The designated area creates an opportunity for a mixed use housing development, since the existing school of Boställskol is transfered to Leppävaara in its completion.

In this competition, the city of Espoo has chosen Bokylä, a collaboration between Skanska, Architecture office Konkret, A-Kruunu, Boklok and Pentagon Design, as the winning proposal for further development from the total of 12 entries. The winning entry was determined by criteria like sense of community, relationship with nature, Espoo’s local identity and values.

Location Espoo
Year 2019
Status Design stage
Size 30 000 gross floor area
Client Skanska
BoKylä