Etusivu \ Ajankohtaista \ ”On mahtava fiilis, kun suunnittelemamme rakennus alkaa nousta” – asenne on vienyt Konkretin perustajan pitkälle

”On mahtava fiilis, kun suunnittelemamme rakennus alkaa nousta” – asenne on vienyt Konkretin perustajan pitkälle

Julkaistu 14.5.2017 kategoriassa Ihmiset

Arkkitehti Jaakob Solla perusti arkkitehtitoimisto Konkretin jo 20 vuotta sitten.
Toimisto on kasvanut tasaisesti ja on nyt 14 työntekijän tietomallinnusta hyödyntävä asiantuntijayritys.

Kun 90-luvun lama koetteli suomalaisia yrittäjiä, moni arkkitehti lähti töiden perässä Saksaan. Arkkitehtitoimisto Konkretin perustaja Jaakob Solla vietti itsekin 1,5 vuotta Saksassa pahimman laman aikaan.

”Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Berliinissä ja Saksassa työskenteli useita satoja suomalaisia arkkitehtejä. Alalla meni lujaa, ja ilmapiiri oli todella positiivinen. Minäkin tein Saksassa töitä ja opiskeluprojekteja”, Solla muistelee.

Moni ystävä jäi Saksaan, kun Solla päätti palata Suomeen, jossa lama yhä jatkui.

Miehelle oli jo opiskeluaikoina selvää, että hän haluaa yrittäjäksi. Solla perustikin arkkitehtitoimisto Konkretin jo 20 vuotta sitten yhdessä avopuolisonsa Anne Routaniemen kanssa.

Solla kertoo perineensä saksalaiselta äidiltään järjestelmällisen asenteen, jolla on ollut suuri vaikutus selviämiseen työrintamalla ja yrittäjänä.

“Lopputulos yllättää lähes aina positiivisesti”

Sollan mukaan palkitsevinta arkkitehdin työssä on nähdä projektin eteneminen ja ennen kaikkea valmis lopputulos.

Solla myöntää, että ensimmäiset kymmenisen vuotta tehtiin Konkretilla vahvaa pohjatyötä. Vasta sen jälkeen pystyttiin ottamaan isompia harppauksia projektien suhteen. Sittemmin vauhti on kiihtynyt entisestään. Nyt henkilökuntaa on 15, ja Konkret hakee lisää työntekijöitä.

Solla sanoo olevansa otettu, että he ovat löytäneet niin hyviä ihmisiä töihin Konkretille.

”Vastuuntuntoisuus ja oma-aloitteisuus ovat arkkitehdille todella tärkeitä piirteitä. Täytyy pystyä luottamaan siihen, että arkkitehtimme vievät hommat maaliin. Tämä on ennen kaikkea palveluammatti, sillä ratkomme asiakkaiden ongelmia”, Solla kuvailee.

”Me kasvamme, ja toimiston hankekoko kasvaa koko ajan. Kohteita on laidasta laitaan: paljon asuntoja ja niiden ohella liike- ja teollisuustiloja pääasiassa b-to-b sektorin käyttöön”, hän jatkaa.

Ongelmanratkaisukin voi olla luovaa

Jaakob Solla kertoo nauttivansa päästessään miettimään ratkaisuja ongelmatilanteisiin. Hänen mukaansa ongelmanratkaisu voi olla yllättävänkin luovaa puuhaa.

”Projektin kannalta tärkeintä on, että se etenee. Arkkitehtina minun täytyy löytää oikeat keinot siihen ja kyettävä hylkäämään huonot vaihtoehdot tarpeeksi nopeasti. Ammatti vaatii siis tietynlaista ketteryyttä ja päättäväisyyttä – pitää pyrkiä tekemään suunnittelua, jonka takana pystyy seisomaan. On arkkitehdin kyvyistä kiinni, kuinka hän toimii niissä tilanteissa niin, että lopputulos on toimiva”, Solla pähkäilee.

Sollan mukaan digitaalinen tekeminen ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen ovat Suomessa hyvällä mallilla.

”Tietomallintaminen ja kolmiulotteisuuden hyödyntäminen vievät alaa eteenpäin. Konkret haluaa olla eturivissä digitaalisuuden hyödyntämisessä. Näen tässä suurta mahdollisuutta kansainvälisestikin”, Solla miettii.