Etusivu \ Ajankohtaista \ Luova ratkaisija Tapani Eronen: ”Paras lopputulos syntyy yhteistyöllä”

Luova ratkaisija Tapani Eronen: ”Paras lopputulos syntyy yhteistyöllä”

Julkaistu 26.2.2018 kategoriassa Ihmiset

 

Konkretilla työskentelevä arkkitehti Tapani Eronen yhdistää työssään luovuutta ja pedanttisuutta.

Arkkitehti Tapani Eronen on viihtynyt arkkitehtitoimisto Konkretilla jo vuodesta 2010. Hän arvostaa työpaikkansa tapaa luottaa työntekijöihin ja heidän vahvuuksiin.

”Sain vastuuta ja isoja projekteja heti ensimetreillä. Olin vetovastuussa ensimmäisen projektini rakennuslupavaiheesta loppuun asti. Tämä onkin yksi Konkretilla työskentelyn parhaista puolista: työntekijöihin luotetaan, ja jokainen saa ottaa vastuuta”, Eronen miettii.

”Luovuutta tarvitaan”

Tapani Eronen kokee luovuuden olevan yksi vahvuuksistaan arkkitehtina. Luovuutta tarvitaan, sillä arkkitehdin työ ei ole ainoastaan ratkaisukeskeistä, vaan lopputuloksen on oltava myös visuaalisesti näyttävä ja vaikuttava.

“Arkkitehtuurissa luovuus tulee kuitenkin esille hieman eri tavalla kuin perinteisen taiteen alalla. Joissain projekteissa edetään käytännönläheisyys edellä, mutta näihinkin tuodaan luovuutta arkkitehtuurisilla ratkaisuilla. Asuntoarkkitehtuurissa luovuus ja käytännönläheisyys ovat mielestäni mukavasti tasapainossa. Rakennuksen pitää olla toimiva, mutta myös ulkonäöllä ja kestävyydellä on suuri arvo”, Eronen kertoo.

Parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen Eronen päätyy yleensä luovuuden ja ratkaisukeskeisyyden avulla. Rakentaminen on yhteistyötä ja omista suunnitelmista on tarpeen vaatiessa oltava valmis päästämään irti.

”Kehittelen projekteille aina useita toteutusvaihtoehtoja. Mietin myös eri vaihtoehtoihin liittyviä ongelmia sekä sitä, miten nämä haasteet voisi ratkaista. Pyrin myös olemaan kärsivällinen, sillä monimutkaisten kokonaisuuksien jäsentely vie paljon aikaa”, Eronen toteaa.

Monet työt vaativat arkkitehdin mukaan paljon tutkimustyötä ja selvittelyä, jotta projekti etenisi halutulla tavalla.

“Tutkimme järjestelmällisesti erilaisia vaihtoehtoja. Projektien eteneminen on joskus hidasta, mutta kokemuksen kautta asioita oppii ennakoimaan.”

 

”Paras fiilis syntyy, kun pääsee näkemään kättensä jäljen.”

Suurimpina onnistumisinaan Konkretilla Tapani Eronen pitää uudiskohteita, joiden rakennuttamsiessa mies on ollut mukana alusta saakka.

”Paras fiilis syntyy siitä, kun on ollut mukana projektissa alusta lähtien, ja kohde alkaa viimein rakentua – kun tuntee projektin läpikotaisin ja pääsee näkemään omien ideoiden muuttuvan todeksi.”

Haasteitakin on mahtunut Erosen pitkälle polulle arkkitehtina:

”Kierrätyskeskus Vantaalla oli projekti, jossa omaa osaamistani todella testattiin. Tuotantoprosessin sisäistäminen oli erittäin haastavaa ja teräsrakenteisen kierrätyskeskuksen suunnittelu vaati erikoisosaamista”, mies muistelee.

Ratkaisut haastaviin projekteihin löytyvät kuitenkin aina yhteistyöllä. Apua haasteisiin saa niin talon sisältä kuin muiltakin projektin parissa työskenteleviltä.

”Monimuotoinen osaaminen onkin yksi Konkretin suurimmista vahvuuksista. Opimme toisiltamme jatkuvasti uutta ja kehitymme näin vahvemmiksi arkkitehdeiksi”, Eronen kuvailee.

”Minussa on hieman keksijän vikaa”

Inspiraatiota työhönsä Eronen hakee maailmalta ja erilaisista alan julkaisuista.

”Pidän erityisesti tanskalaisesta ja saksalaisesta arkkitehtuurista niiden rationaalisuuden vuoksi. Nyanssit, kauneus ja harmonia syntyvät yksinkertaisten ratkaisujen kautta” Eronen miettii.

“Koska perusasiat on keksitty jo moneen kertaan, pyrin omassa työssäni yhdistelemään erilaisia elementtejä ja tätä kautta tuomaan projekteihin jotain uutta. Uuden kehittely ja innovointi on erittäin palkitsevaa. Minussa onkin hieman keksijän vikaa, ilokseni pystyn työssäni hyödyntämään tätä piirrettä”, hän päättää.