Etusivu \ Ajankohtaista \ Konkret haluaa olla eturivissä digitaalisuuden hyödyntämisessä

Konkret haluaa olla eturivissä digitaalisuuden hyödyntämisessä

Julkaistu 15.3.2018 kategoriassa Uutiset

20-vuotias arkkitehtitoimisto Konkret on vuosien saatossa kasvanut ja kokenut monta muutosta. Nykyään toimisto haluaa olla eturivissä digitaalisuuden hyödyntämisessä.

Konkretin perustajat Jaakob Solla ja Anne Routaniemi ovat pitäneet yhtä vuodesta 1993 saakka.

”Opiskelin tuolloin Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä ja perustimme opiskelukavereideni kanssa työhuoneen. Minulla oli toiminimi ja tein graafista suunnittelua ja taittoja mainosalan toimijoille alihankintana”, Routaniemi muistelee.

Tampereella arkkitehtilinjalla opiskellut Solla puolestaan työskenteli aikaisemmin Helsingissä opiskelijakollegoiden kanssa perustamassaan arkkitehtitoimisto a.men Oy:ssa. Yhteen pariskunta päätyi yhteisten ystävien kautta.

 

Luova ala yhdisti – hynttyyt yhteen myös työrintamalla

90-luvun lama koetteli rakennusalaa vahvasti, mutta pariskunnalle itsensä työllistäminen oli aina ensisijaisen tärkeää. Solla kertoo jo opiskeluaikoina miettineensä oman työnsä arvoa. Samoin ajatteli Routaniemi.

”Luova ala ja yrittäjähenkisyys yhdisti meitä ja vuonna 1997 päätimme perustaa yhteisen yrityksen”, Routaniemi kertoo.

Pariskunta myöntää, että perheyrittämisellä on sekä hyviä että huonoja puolia.

”Välillä töistä on vaikea päästä irti, mutta olemme sopineet, ettemme puhu töistä kotona. Koomista on myös, että kotona ei tarvitse ikinä kysyä, miten toisen työpäivä on mennyt, sen tietää jo valmiiksi”, Routaniemi naurahtaa.

Myös perheen koti rakennettiin aikoinaan yhteistuumin. Solla ja Routaniemi ylittivät vanhoja raja-aitoja ja rakennuttivat itse rivitalokohteensa puuseppäyrittäjä Sakari Paanasen kanssa.

”Silloin ei ollut kovin yleistä, että arkkitehti toimii rakennuttajana. Olimme ylpeitä, että uskalsimme ottaa riskin. Kaksi asunnoista jäi perustajaosakkaille ja neljä myimme pois. Asumme ja viihdymme siellä vieläkin. Vaikeaa tulee toki tulevaisuudessa muuttaa sieltä pois, kun asunto käy meille kahdelle liian suureksi”, Routaniemi miettii.

 

Niin Konkret kuin hankkeet ovat kasvaneet

Vuosien kuluessa Konkret on paitsi kasvanut, myös muuttanut muotoaan useampaan otteeseen.

”Konkret toimi ensin suunnittelutoimiston nimellä, sillä ajattelimme tarjoavamme laaja-alaisia palveluita graafisesta suunnittelussa arkkitehtipalveluihin. Muutimme sen kuitenkin myöhemmin arkkitehtitoimistoksi, sillä arkkitehtitöitä tuli koko ajan enemmän ja enemmän. IT-huuma toi meille aikoinaan paljon töitä, kun asiakkaanamme olleet yritykset palkkasivat hurjasti lisää työvoimaa”, Solla kertoo.

Konkret teki alkuaikoinaan enemmän korjausrakentamiseen liittyviä projekteja, mutta hankekoko on kasvanut vuosien saatossa tasaisesti. Konkretilla on kuitenkin haluttu säilyttää monialaisuus pienistä hankkeista isoihin. Vuodet ovat tuoneet tullessaan lukuisia pitkäaikaisia asiakkaita ja yhteistyökuvioita.

 

Tarina jatkuu uusissa toimitiloissa

Pariskunnan mukaan tietomallintaminen ja kolmiulotteisuus ovat muuttaneet työskentelytapaa ja kehittäneet alaa entisestään.

”Tietomallintaminen on helpottanut informaation käsittelyä. Tarjoamme Konkretilla tietomallintamisen ja sen koordinoinnin lisäksi myös hankkeen hahmottamista helpottavia videopalveluita. Konkret haluaa olla eturivissä digitaalisuuden hyödyntämisessä”, kertoo Solla.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Konkret on toiminut Punavuoressa, Salmisaaressa ja Sörnäisten Kaikukadulla. Vastikään toimisto muutti jälleen, ja tarinan seuraava sivu kääntyy Sörnäisten rantatiellä uudella toimistolla. Vuodet ovat tuoneet tullessaan myös erilaisia tunnustuksia kuten Vuoden Betonirakenne -palkinnon sekä Rakentamisen Ruusu -palkinnon.

Solla ja Routaniemi ovat molemmat tyytyväisiä, että ovat onnistuneet löytämään Konkretille hyviä työntekijöitä, jotka vievät projektit maaliin saakka.

”Olemme onnekkaita, että olemme saaneet tehdä hyvien tyyppien kanssa yhteistyötä.” Solla summaa.